De Erfrechtplanners

Kindsdeel & erfbelasting

Wilt u de zaken goed en gunstig regelen voor uw kinderen? Uw vermogen veiligstellen voor de ‘zorg’? Voorkomen dat uw kinderen veel erfenis belasting moeten betalen? Regel dan vandaag nog  dat u de kindsdelen voor de kinderen vaststelt én veiligstelt voor de fiscus en de zorg.

Wanneer u of uw partner komt te overlijden hebben uw kinderen recht op een deel van de erfenis, het zogenaamde kindsdeel. Het is raadzaam om dit kindsdeel vast te stellen en de spelregels daaromtrent te bepalen. Op die manier kan worden voorkomen dat een zorginstelling aanspraak kan maken op dit kindsdeel.  Wij adviseren dan ook altijd om een formele vaststelling te laten maken van het kindsdeel. Vaak is het ook nog mogelijk om de kindsdelen in de tijd te laten groeien middels een rente. Daardoor verlaagt u de erfbelasting voor de kinderen bij uw overlijden. Maak vandaag nog een afspraak met onze Erfrecht Planners om dit goed te regelen.

Erfbelasting kindsdeel

Direct na overlijden moet over een erfenis erfbelasting worden betaald. De kinderen krijgen dus een aanslag over hun kindsdeel, zonder dat zij het geld al uitgekeerd krijgen. Daarom wordt de erfbelasting betaald door de langstlevende, zodat de kinderen bij het eerste overlijden niet in de problemen komen.

U wilt dit natuurlijk goed geregeld hebben voor uw kinderen. Vertrouw op onze jarenlange expertise in fiscaal en financieel erfrecht. Wij weten als geen ander hoe we het kindsdeel zo gunstig mogelijk vastleggen. Weten hoe u dit kunt regelen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Kindsdeel opeisen

Kinderen kunnen hun kindsdeel vaak pas opeisen als de langstlevende ouder is komen te overlijden. Hoewel dit een goed moment lijkt, is het toch ook vaak raadzaam om deze opeisingsmomenten uit te breiden. Immers als u in een zorginstelling wordt opgenomen wilt u niet dat de kindsdelen daar kunnen worden opgegeten. Dat kunt u allemaal netjes regelen middels een vaststellingsovereenkomst van de kindsdelen.

Onterven kind

Wilt u een kind onterven? Dat kan alleen middels een testament, maar ook dan heeft een kind altijd nog recht op de zogenaamde legitieme portie. Dat wil zeggen dat het onterfde kind wel de helft van het wettelijke erfdeel kan opeisen in geld. Wilt u helemaal onterven? Vraag onze adviseurs dan naar de mogelijkheden.

Top 5 erfrecht kindsdeel vragen

Onze erfrecht planners krijgen geregeld vragen over het nu zit met erfrecht, erfenis en erfbelasting van kindsdelen. Wilt u helder en duidelijk advies over kindsdelen? Wacht niet te lang en neem snel contact met ons op.

1. Een kindsdeel; wat is dat eigenlijk?

Komt een van uw ouders te overlijden, dan wordt de erfenis (de helft van het totale vermogen) verdeeld over de partner en de kinderen samen. Ieder voor gelijke delen. De delen die de kinderen op papier erven noemen we de kindsdelen.

2. Kan ik belasting over het kindsdeel voorkomen?

De erfbelasting is voor velen een bron van frustratie en ergernis. Toch betalen erfgenamen onbewust vaak te veel. Helaas ontkomen we er niet aan, maar u wilt natuurlijk niet meer afrekenen dan strikt noodzakelijk is. Er zijn een aantal manieren om de erfbelasting op kindsdelen te voorkomen middels fiscale testamenten. Ook op andere wijze kan dit worden voorkomen of verminderd, denk bijvoorbeeld aan schenken. Neem contact op met onze adviseurs om uw persoonlijke voordeel te berekenen.

3. Kan mijn zoon of dochter het kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen kinderen hun kindsdeel opeisen, dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders regelen? Dan heeft u een testament of vaststellingsovereenkomst nodig.

4. Kan ik een kindsdeel opeisen bij de langstlevende?

Als één van uw ouders overlijdt, dan overweegt u misschien uw kindsdeel van de erfenis op te eisen. Dat kan niet zomaar. U kunt echter alleen in speciale gevallen aanspraak maken op uw kindsdeel.

5. Hoe bereken ik het kindsdeel?

U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende), en het overgebleven bedrag te verdelen over de kinderen en de langstlevende.

Maak nu een vrijblijvende afspraak >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.