Go to main content of this page.

logo erfrecht planners Sittard- Geleen en Eindhoven

Zijn onze testamenten fiscaal nog wel in orde? 24-04-2018

Zijn onze testamenten fiscaal nog wel in orde?
“Zijn onze testamenten fiscaal nog wel in orde?” Veel mensen stellen zich die vraag. Er is in het erfrecht sinds 2003 inderdaad wel het één en ander veranderd, waardoor het geen overbodige luxe is om oude langstlevende testamenten eens tegen het licht te

Mensen krijgen te maken met een hoge heffing voor de erfbelasting en moeten vaak een hoge eigen bijdrage betalen voor zorg. “Met goede, fiscaal ingerichte testamenten kunnen dit soort zaken veel beter worden geregeld, ”vertelt Henk Perrée, fiscalist en eigenaar van De Erfrecht Planners in Eindhoven.

 

Download dit artikel »

 

Oude langstlevende testamenten

“In 2003 is in Nederland het erfrecht veranderd. Vóór die tijd maakten mensen vaak een zogenaamd langstlevende testament, waarbij alle bezittingen van de overleden partner in eigendom werden toegedeeld aan de langstlevende partner. Een prima uitgangspunt, dat tegenwoordig ook in de wet is vastgelegd. Echter: met deze oude testamenten heeft u bijna per definitie geen enkel fiscaal instrument in handen om de erfbelasting te beperken. Gelukkig kunt u daar wel veel aan doen,” aldus Perrée.

 

Maak een afspraak »

 

Fiscaal ingerichte en moderne testamenten

Perrée vervolgt: “In een adviesgesprek bij ons op kantoor of bij u thuis brengen wij uw situatie in kaart. Dit is nodig om te kunnen bepalen welke fiscale regelingen bij u passen, zodat er uiteindelijk testamenten kunnen worden gemaakt die zowel de erfbelasting bij het eerste als bij het tweede overlijden sterk zullen verminderen.

Want inderdaad, bij het overlijden van de eerste partner moet er al bijna altijd erfbelasting worden betaald door de langstlevende echtgenoot; en bij het overlijden van de langstlevende partner moeten uw kinderen vaak weer erfbelasting betalen. Dat kunnen we voorkomen met moderne testamenten en de juiste fiscale regelingen.”

 

Erfbelasting

Er zijn nogal wat mogelijkheden, vertelt Henk. “U kunt uw testament zo inrichten dat er tussen het overlijden van de eerste en tweede partner belastingvrij vermogen verschuift naar uw kinderen waardoor uw kinderen bij het overlijden van de tweede partner minder erfbelasting betalen. Als u kleinkinderen heeft , liggen ook daar weer fiscale mogelijkheden. En als u ervoor zou willen kiezen om bij het eerste overlijden minder of geen erfbelasting te betalen, dan hebben wij zelfs daar een stuk fiscaal gereedschap voor.”

Dit moet wel met beleid en deskundigheid gebeuren; De Erfrecht Planners kunnen u goed adviseren, in heldere en eenvoudige taal, en het vooral goed voor u regelen. “Daarbij organiseren wij het gehele traject, inclusief alle notarisakten,” aldus Perrée.

 

Gratis adviesgesprek »

 

Eigen bijdrage in de zorg

Over de eigen bijdrage in de zorg bestaat veel onduidelijkheid, mensen weten vaak niet waar ze aan toe zijn. Maar feit is wel dat sinds 1 januari 2013 de zorg voor een belangrijk deel ook vermogensafhankelijk is geworden.

“En hier heeft u dan met de oude langstlevende regelingen van uw bestaande testamenten bijna nooit het instrument in handen, waardoor u de eigen bijdrage kunt verminderen. Een kindsdeel kan dan zomaar verdwijnen, of de eigen bijdrage is hoger dan het inkomen waardoor u op uw vermogen moet interen. Maar er zijn wel goede regelingen te treffen en om ervoor te zorgen dat uw woning buiten schot blij¬ en uw opgebouwde spaargelden worden beschermd. Wij leggen u graag uit hoe u dat kunt regelen,” vertelt Perrée.

 

Dementie en wilsonbekwaamheid

Goede testamenten met de juiste fiscale regelingen zijn belangrijk. Maar testamenten, hoe goed ook opgesteld, werken pas bij overlijden en regelen dus niet uw situatie bij leven.

Henk vertelt verder: “Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u of uw partner wilsonbekwaam wordt? Dan komt u erachter dat u de woning niet kunt verkopen als u daar van te voren geen regelingen voor heeft getroffen. U komt in een vervelende situatie terecht die u had kunnen voorkomen door levenstestamenten te maken. Met een levenstestament kunt u uw partner volmacht geven, waardoor rechtshandelingen, zoals de verkoop van de echtelijke woning, wel mogelijk is. U kunt uw kinderen hierin ook betrekken. Wat er allemaal bij een levenstestament komt kijken en hoe u dat kunt regelen, leggen wij u graag uit.”

 

Eerste gesprek is gratis

Hoe kunnen klanten in contact komen met De Erfrecht Planners? “Nou, dat is vrij eenvoudig,” zegt Henk. “Mensen kunnen ons altijd bellen voor het maken van een afspraak bij ons op kantoor of bij hen thuis
.

 

Plan direct gratis adviesgesprek »

 

Henk Perrée
Estate Planner / Erfrecht Specialist

Dit artikel is gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad op 18 november 2017.