Go to main content of this page.

logo erfrecht planners Sittard- Geleen en Eindhoven

Twee chips voor één bon 03-05-2018

Erfrecht Testament Checklist
Hoeveel zekerheden zijn er in het leven? Mijn vader zei altijd: doodgaan en belasting betalen. Dat moet dus goed geregeld worden!

Voor zover mijn kennis reikt, klopt deze wijsheid. Maar wat doen we met deze informatie? Bereiden we ons daarop voor door middel van een aantal maatregelen, zoals het opmaken van een testament? Of wachten we rustig af en laten we het op z’n beloop?

Ik heb er al zo vaak over geschreven en probeer steeds een aansprekend stukje te schrijven om u als lezer enthousiast te maken over het onderwerp schenken en erven. Voorwaar niet het meest dynamische onderwerp.

 

Download dit artikel (pdf) »

 

3 belangrijke vragen 

 1. Wilt u ervoor zorgen dat uw erfenis bij het eerste overlijden niet onnodig zwaar belast wordt?
   
 2. Wilt u uw vermogen veiligstellen voor de zorg?
   
 3. Wilt u zaken regelen voor het geval u of uw partner niet weer wilsbekwaam is (dementie, Alzheimer et cetera)?


Als u (een van) deze vragen met JA moet beantwoorden, doet u er goed aan om in actie te komen en een specialist te zoeken voor dit onderwerp. U doet dit immers maar één of twee keer in uw leven. En zeker bij betreffend onderwerp geldt het adagium: doe het in één keer goed. U krijgt immers wellicht de kans niet meer om het te regelen. Want zodra u of uw partner iets gebeurt, bent u te laat.

 

Stel uw vermogen en nalatenschap veilig voor het te laat is

Als we dan toch weten en geloven dat doodgaan en belasting betalen de enige zekerheden zijn in het leven, dan kunnen we maar beter zorgen dat de zaken daaromtrent geregeld zijn. Uit de praktijk blijkt helaas dat veel mensen het niet of slechts ten dele op orde hebben.

 

Voorbeelden uit de praktijk. Hoe moet het niet?

Onderstaande voorbeelden van hoe het niet geregeld moet zijn komen we in de praktijk helaas geregeld tegen. Herkent u dit? Neem dan snel contact met ons op!

 • U heeft een eigen huis en een standaard langstlevende testament van voor 2003.
   
 • U heeft een eigen huis en een zogenaamd tweetrapstestament / Radar-testament.
   
 • U heeft geen testament, omdat u denkt dat de wet het wel voor u regelt.
   
 • Uw partner is overleden en u heeft de zogenaamde kindsdelen NIET veiliggesteld voor de eigen bijdrage in de zorg.
   
 • U heeft niets geregeld voor de situatie dat u of uw partner niet meer wilsbekwaam is.

 

Doe de erfrecht checklist

Zoals gezegd en geschreven: de bovenstaande situaties zijn allemaal niet correct of minimaal niet volledig geregeld. Om u een hulpmiddel te bieden bij de (eerste) beoordeling van uw eigen situatie, hebben wij een checklist gemaakt. Vul deze een keer in en u zult zien dat u waarschijnlijk niet overal volmondig JA op kunt antwoorden.

 

Download gratis checklist »

 

Gratis afspraak met onze Erfrecht experts

Wilt u een specialist spreken over dit onderwerp? Maak dan gerust een afspraak met een van onze adviseurs op een van onze vier vestigingen in heel Limburg (Sittard, Stein, Horst of Herten). De kosten van de eerste afspraak nemen wij voor onze rekening. En u ontvangt een mooie attentie als dank voor uw komst naar ons kantoor!

 

Plan uw gratis adviesgesprek »

 

En o ja, er is nog één andere zekerheid in het leven: twee chips voor één bon. Dat is altijd zo geweest en zal hopelijk ook altijd zo blijven.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Nr.1 editie: mei 2018.