Go to main content of this page.

logo erfrecht planners Sittard- Geleen en Eindhoven

Het tweetrapstestament: meer nadelen dan voordelen 04-04-2017

In onze praktijk merken we dagelijks dat veel mensen in het verleden een zogenaamd tweetrapstestament hebben gemaakt. Veelal als gevolg van een televisieprogramma in 2010 waarin de voordelen van deze testamentvorm wel werden toegelicht, maar geen aandacht

In onze praktijk merken we dagelijks dat veel mensen in het verleden een zogenaamd tweetrapstestament hebben gemaakt. Veelal als gevolg van een televisieprogramma in 2010 waarin de voordelen van deze testamentvorm wel werden toegelicht, maar geen aandacht werd geschonken aan de vele nadelen.

HET ZOGENAAMDE VOORDEEL

Even in het kort. Een tweetrapstestament bepaalt dat bij het overlijden van de eerste ouder het hele vermogen naar de langstlevende gaat. Deze heeft immers een hoge vrijstelling (ruim 630 duizend euro), waardoor bij het eerste overlijden in de meeste gevallen geen erfbelasting is verschuldigd. Als vervolgens de tweede ouder overlijdt, dan pas erven de kinderen het totale vermogen, of wat daar nog van over is. Het enige voordeel zit dus in het niet betalen van belasting bij het eerste overlijden.

TWEETRAPSTESTAMENT: DE ZORG IS ER BLIJ MEE

Wat de meeste mensen niet weten of zich niet realiseren, is dat hun tweetrapstestament een onterving van de eigen kinderen inhoudt bij het eerste overlijden. De langstlevende erft immers alles. De kinderen staan buitenspel totdat de laatste ouder is overleden. En juist hierin schuilt het grote gevaar: de eigen bijdrage in de zorg. Als de langstlevende ouder in deze situatie in een zorginstelling wordt opgenomen, dan gaat het vermogen opgegeten worden middels de zogenaamde eigen bijdrage. De kinderen kunnen dit dan niet meer voorkomen, aangezien ze door het tweetrapstestament volledig buitenspel zijn gezet. Voor veel ouders is dat natuurlijk nooit de bedoeling geweest. Een ander groot nadeel van het tweetrapstestament is de zeer hoge erfbelasting bij het tweede overlijden. Het vermogen vererft dan immers in één keer helemaal naar de kinderen, waardoor de erfenis tegen een veel hoger tarief wordt afgerekend.

UW WONING EN DE ZORG

Een tweetrapstestament kent de woning altijd toe aan de langstlevende. Dat is lang niet altijd wenselijk, zeker niet als de langstlevende ouder al behoorlijk op leeftijd is en/of mogelijk zorg nodig heeft in de nabije toekomst. In dat geval zou het veel beter zijn geweest om de woning qua eigendom toe te delen aan de kinderen en de langstlevende het vruchtgebruik te geven. Maar u raadt het al, die mogelijkheid zit niet in het onvolprezen tweetrapstestament.

EN NU?

Iedereen, echt iedereen met een tweetrapstestament of een standaard langstlevende testament zou er goed aan doen om dat een keer te laten beoordelen door een deskundige adviseur die ook de financiële en fiscale kanten bekijkt. Er zijn immers heel veel mogelijkheden om uw vermogen veilig te stellen voor de zorg en fiscus. Laat u goed adviseren.