Go to main content of this page.

logo erfrecht planners Sittard- Geleen en Eindhoven

De erfrecht expert over erven en schenken 24-04-2018

De erfrecht expert Henk Perrée over erven en schenken
In de huidige samenleving zijn er tal van vragen op het gebied van testamenten, erven, schenken en andere aanverwante onderwerpen. Complexe zaken waarbij mensen op zoek zijn naar eenvoudige antwoorden.

Met name over fiscale regelingen waarbij de erfbelasting drastisch kan worden beperkt en kan worden geregeld dat onze klanten hun vermogen niet of nauwelijks hoeven af te geven door de eigen bijdrage in de zorg. Kortom: alle reden om eens te kijken naar een aantal punten waarmee u voor uzelf én uw erfgenamen veel geld kunt besparen.

Download dit artikel »

 

Uw erfrecht zaken goed geregeld?

Welnu, laat altijd checken of u uw zaken goed geregeld heeft. De Erfrecht Planners in Eindhoven bieden uitkomst bij de meest uiteenlopende vragen rondom uw persoonlijke situatie. Met goed advies, maatwerk en de juiste oplossingen zoomen wij in op uw testament en de eventuele consequenties daarvan.

 

Maak een afspraak »

 

Zes procent rentevergoeding

Middels een goed testament kunt u regelen dat uw kinderen een rentevergoeding van zes procent mogen bijtellen bij het zogenaamde kindsdeel. Hiermee wordt de erfbelasting bij het tweede overlijden drastisch verminderd. Ook heeft deze regeling een positieve invloed op de eigen bijdrage die u moet betalen in een verzorgingstehuis. Deze wordt dan namelijk een stuk lager.

 

Voorrang voor uw kinderen

Veel testamenten regelen dat de kinderen pas aan hun erfdeel kunnen als beide ouders zijn overleden. Hoewel dat voor velen logisch klinkt, betekent het ook dat de kinderen NIET aan het vermogen kunnen als andere partijen (staat, fiscus, zorg) uw vermogen willen aantasten. Hierbij kunt u met name denken aan de eigen bijdrage in de zorg, iets waar de politiek rondom de aankomende verkiezingen weer veel onduidelijkheid over zaait. Middels een goede regeling in uw testament kunt u regelen dat uw kinderen voorrang hebben op alle andere partijen. Dat wil eigenlijk iedereen, maar slechts weinigen hebben kindsdelen ook echt goed geregeld. Wees hier alert op en laat u altijd goed informeren.

 

Het levenstestament

Middels een levenstestament (volmacht) kunt u uitgebreid regelen wie uw belangen mag behartigen als u niet meer wilsbekwaam bent als gevolg van bijvoorbeeld dementie of een hersenbloeding. Wat velen niet weten, is dat een levenstestament ook zodanig kan worden ingericht dat de gevolmachtigden (vaak uw partner en/of de kinderen) uw vermogen in veiligheid kunnen brengen voor de eigen bijdrage in de zorg. Het verdient aanbeveling om hier aandacht aan te geven.

 

Schenken (op papier)

Het is bijna altijd voordelig om het vermogen dat u écht niet meer nodig heeft tijdens leven te schenken aan uw kinderen. U kunt dat natuurlijk doen door echt geld over te maken aan uw kinderen, maar u kunt er ook voor kiezen om op papier te schenken. In feite creëert u dan een schuld aan uw kinderen en wordt u zelf fiscaal lichter, hetgeen voordelig is voor de erfbelasting én voor de vermogenstoets in de zorg.

 

Erfrecht advies nodig? Maak een afspraak.

Heeft u, uw ouders of uw kinderen behoefte aan verder advies? Neem dan eens contact met ons op. Een eerste gesprek thuis of op kantoor is helemaal gratis!

 

Plan direct gratis adviesgesprek »

 

Henk Perrée
Estate Planner / Erfrecht Specialist

Dit artikel is gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad op 5 maart 2017.