Go to main content of this page.

logo erfrecht planners Sittard- Geleen en Eindhoven

Blijf het niet uitstellen! 24-04-2018

Henk Perrée vertelt over uitstellen van testament of volmacht maken
Van uitstel komt afstel, het bekende spreekwoord waarmee wordt aangeduid dat het beter is om zaken ook echt af te werken. Anders kom je er wellicht niet meer aan toe of doe je ze simpelweg gewoon niet meer.

Nadenken over de dood en het maken van testamenten en volmachten is bij uitstek zo een onderwerp om lekker voor je uit te schuiven. Het is immers niet een heel gezellig onderwerp, het kost geld en men weet lang niet altijd wat je moet doen om eraan te beginnen. Hieronder een voorbeeld uit onze dagelijkse praktijk.

Download dit artikel »

 

Familie had niets geregeld (echt gebeurd!)

Man (68) en vrouw (67) hebben twee kinderen, een eigen huis en ook wat spaargelden. Ze hebben nog niets geregeld maar waren dit al wel lang van plan. Meneer wordt op een ochtend niet meer wakker. Naast alle verdriet krijgt mevrouw na een aantal maanden een brief van de Belastingdienst waarin staat dat ze 9.400 euro aan erfbelasting moet betalen over de zogenaamde kindsdelen. Ze schrikt zich een hoedje maar er is geen ontkomen aan, ze moet betalen.

Een jaar later krijgt mevrouw een hersenbloeding. Helaas wordt ze wilsonbekwaam en wordt ze opgenomen in een zorginstelling. De kinderen willen graag haar huis verkopen, maar horen dat dit niet kan. Ze zijn immers niet de eigenaar van de woning, dat is de moeder. En die kan en mag niet meer tekenen. Tot overmaat van ramp gaat de zorg ook nog een eigen bijdrage berekenen waarbij de waarde van de bezittingen van moeder, dus ook het huis waarin ze niet meer woont, worden meegenomen.

Dit lijkt een spannend en verzonnen verhaaltje, maar helaas is het schering en inslag in onze praktijk. En het vervelende is: veel financieel en juridisch leed had gemakkelijk voorkomen kunnen worden.

 

Hoe had het wel geregeld kunnen worden?

Het voorgaande voorbeeld illustreert dat het belangrijk is om op voorhand de zaken rondom overlijden, wilsonbekwaam worden en mogelijk in de zorg terecht komen, goed te regelen. Getroost u zich een keer de moeite om uw situatie vrijblijvend met ons te bespreken. Wij kunnen immers het volgende voor u regelen:

1. Geen of heel weinig erfbelasting betalen bij het eerste overlijden. Regel dat in principe NOOIT met een zogenaamd tweetrapstestament.

2. Uw vermogen veiligstellen voor de eigen bijdrage in de zorg.

3. Uw huis in veiligheid brengen bij het eerste overlijden.

4. Een mooie, onbelaste rente van zes procent opnemen over de kindsdelen.

5. De koude kant helemaal uitsluiten.

6. De langstlevende benoemen als executeur met als opvolging de kinderen.

7. Uitgebreide volmachten / levenstestamenten maken zodat u voor elkaar kunt tekenen en uw vermogen veiliggesteld kan worden voor de zorg.

Ook indien uw partner helaas reeds is overleden zijn er, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, nog diverse maatregelen te nemen. Zoals het veiligstellen van de kindsdelen voor de zorg en het beperken van de erfbelasting bij het overlijden van de langstlevende partner.

 

Maak een gratis afspraak

U kunt ons altijd bellen voor het maken van een afspraak bij ons op kantoor of bij u thuis. Het eerste gesprek nemen wij volledig voor onze rekening!

 

Plan direct gratis adviesgesprek »

 

Henk Perrée
Estate Planner / Erfrecht Specialist

 

Dit artikel is gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad op 13 januari 2017.