Go to main content of this page.

logo erfrecht planners Sittard- Geleen en Eindhoven

Kindsdeel erfrecht & erfbelasting

Wilt u de zaken goed en gunstig regelen voor uw kinderen? Uw vermogen veiligstellen voor de ‘zorg’? Voorkomen dat uw kinderen veel erfenis belasting moeten betalen? Regel dan vandaag nog de erfenis van kindsdelen in uw testament.

Wanneer u of uw partner komt te overlijden hebben uw kinderen recht op een deel van de erfenis, het zogenaamde kindsdeel. In veel testamenten is de erfenis voor de kindsdelen helaas niet of niet goed verwoord, wat veel ellende kan veroorzaken of overbodig erfbelasting kan opleveren. Wij adviseren dan ook altijd om uw testament goed te laten beoordelen op kindsdelen. Maak vandaag nog een afspraak met onze Erfrecht Planners om dit goed te regelen.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

 

Erfbelasting kindsdeel

Direct na overlijden moet over een erfenis erfbelasting worden betaald. De kinderen krijgen dus een aanslag over hun kindsdeel, zonder dat zij het geld al uitgekeerd krijgen. Daarom wordt de erfbelasting meestal betaald door de langstlevende, waardoor kinderen bij het overlijden van de partner ‘belastingvrij’ erven.

U wilt dit natuurlijk goed geregeld hebben voor uw kinderen. Vertrouw op onze jarenlange expertise in fiscaal en financieel erfrecht. Wij weten als geen ander hoe we het kindsdeel erfenis zo gunstig mogelijk vastleggen. Weten hoe u uw kinderen kunt ontlasten van de belasting van uw nalatenschap? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Kindsdeel opeisen

Zonder testament kunnen kinderen het kindsdeel erfenis van de langstlevende echtgenoot niet opeisen als hij of zij nog in leven is, ook niet bij hertrouwen. Wel kunnen zij een deel van de erfenis via een kantonrechter onder bewind laten stellen als de langstlevende partner dit vermogen verkwist. Een andere optie is het inroepen van wilsrechten waardoor de langstlevende de erfenis in vruchtgebruik houdt, maar uw kind uiteindelijke eigenaar wordt van het vermogen.

Onterven kindsdeel

Wilt u een kindsdeel onterven? Dat kan alleen middels een testament, maar ook dan heeft een kind altijd nog recht op de zogenaamde legitieme portie. Dat wil zeggen dat zij de helft kunnen opeisen waar zo normaal gesproken wettelijk recht op hebben. Wilt u helemaal onterven? Vraag onze adviseurs dan naar de mogelijkheden.

Direct uw kindsdelen regelen

 

Top 5 erfrecht kindsdeel vragen

Onze erfrecht planners krijgen geregeld vragen over het nu zit met erfrecht, erfenis en erfbelasting van kindsdelen. Wilt u helder en duidelijk advies over kindsdelen? Wacht niet te lang en neem snel contact met ons op.

1. Een kindsdeel erfenis; wat is dat eigenlijk?

Komt een van uw ouders te overlijden, dan gaat de helft van de erfenis naar de partner. De andere helft van de erfenis wordt wordt gedeeld met eventuele broers en zussen, iedere krijgt het zogenaamde kindsdeel.

2. Kan ik belasting over het kindsdeel voorkomen?

De erfbelasting is voor velen een bron van frustratie en ergernis. Toch betalen erfgenamen onbewust vaak te veel. Helaas ontkomen we er niet aan, maar u wilt natuurlijk niet meer afrekenen dan strikt noodzakelijk is. Er zijn een aantal manieren op de erfbelasting op kindsdelen te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan schenken. Neem contact op met onze adviseurs om uw persoonlijke voordeel te berekenen.

3. Kan mijn zoon of dochter het kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen kinderen hun kindsdeel opeisen, dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders regelen? Dan heeft u een testament nodig.

4. Kan ik een kindsdeel opeisen bij de langstlevende?

Als één van uw ouders overlijdt, dan overweegt u misschien uw kindsdeel van de erfenis op te eisen. Dat kan niet zomaar. U kunt echter alleen in speciale gevallen aanspraak maken op uw kindsdeel.

5. Hoe bereken ik het kindsdeel?

U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende), en het overgebleven bedrag te verdelen over de kinderen en de langstlevende.

Stel uw kindsdeel vraag aan onze erfrecht planners

Waarom Erfrecht Planners?

✔ Persoonlijke aanpak

✔ Helder advies

✔ Experts in fiscaal erfrecht

✔ Vaste prijs, zonder verrassingen

✔ Alles in 1 keer goed gegereld