Go to main content of this page.

logo erfrecht planners Sittard- Geleen en Eindhoven

Erfrecht voor alleenstaanden

U bent alleenstaand, met of zonder kinderen, u heeft een huis, wat kapitaal opgebouwd en wat bezittingen bij elkaar gespaard. U bent gelukkig en gezond, maar stelt u de vraag: wat gebeurt er met die dingen als ik er straks niet meer ben?

Dat u die vraagt stelt is niet zo gek, u en bijna 3 miljoen andere alleenstaanden denken geregeld na over hun nalatenschap. Is de erfenis goed geregeld? Wie krijgt wat? Hoe kan ik het zo goed mogelijk regelen voor mijn kinderen? En hoe zorg ik er voor dat zo min mogelijk van mijn nalatenschap naar de belastingdienst en zorg ‘verdwijnt’. Onze Erfrecht Planners helpen u graag om uw vermogen veilig te stellen.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

 

De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden

Als u als alleenstaande uw erfrecht zaken niet geregeld heeft, dan gaat uw erfenis naar uw kinderen. Heeft u die niet? Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen. Zijn ook die niet (meer) in beeld, dan kijkt het wettelijk erfrecht voor alleenstaande verder in uw familie, zoals neefjes en nichtjes, ooms en tantes, etc. Wat uw wensen ook zijn, wij adviseren om dit altijd vast te leggen in een testament.

Stel kindsdelen veilig in een testament

Veel alleenstaande met kinderen hebben in het verleden hun partner verloren en zijn middels een langstlevende testament eigenaar geworden van het hele vermogen. Het is in deze situatie zeer zinvol om in een testament duidelijk vast te leggen hoe groot de zogenaamde kindsdelen zijn. Met name om deze kindsdelen veilig te stellen voor de ‘zorg’, en bij het tweede overlijden een grotere belastingvrije erfenis te krijgen.

Bespaar duizenden euro’s

Ieders persoonlijke situatie is anders, ook bij alleenstaande en singles. Een testament voor een alleenstaande is dan ook vaak maatwerk. Wilt u als alleenstaande advies over uw erfenis, erfgenamen, kindsdelen, of volmacht? Laat u persoonlijk adviseren wat in uw situatie het beste past.
Direct een alleenstaande testament regelen

 

5 reden om als alleenstaande zonder kinderen de erfenis vast te leggen in een testament

Wilt u niet dat uw wettelijke erfgenamen uw nalatenschap erven? Stel dan samen met onze Erfrecht Planners een testament op. Hieronder vindt u vijf voorbeeld redenen om als alleenstaande zonder kinderen een testament te maken.

1. U wilt erfbelasting besparen

Erfgenamen betalen erfbelasting over uw nalatenschap. In plaats van uw broers of zussen te laten erven kan het fiscaal gunstiger zijn om neefjes of nichtjes te laten erven. Laat u daarom altijd door onze fiscale experts adviseren over het optimaal gebruik maken van vrijstellingen voor erfbelasting.

2. U heeft geen (goed) contact met uw familie

In een testament bepaalt u zelf wie wel of niet mag erven. Dat kunnen ook vrienden of goede doelen zijn.

3. U wilt uw alleenstaande erfenis nalaten aan een goed doel

Ook wanneer u de wettelijke erfgenamen voor alleenstaanden prima vindt, wilt u misschien ook een bepaald bedrag of percentage van uw bezittingen nalaten aan een goed doel. Dit heet een legaat en kan alleen in een testament worden geregeld. U kunt dit ook met de wettelijke erfgenamen bespreken, maar die betalen over dit deel dan eerst erfenis belasting. Dat is natuurlijk zonde.

4. U wilt zelf iemand aanwijzen om alles te regelen

U kunt in uw alleenstaande testament een executeur volmachten die u vertrouwt om uw zaken na overlijden te regelen. Niet alleen de uitvaart, maar ook het afwikkelen van uw financiële zalen zoals bankrekeningen opheffen, belastingaangifte doen etc.

5. U wilt wilt erfgenamen beschermen bij echtscheiding

Met een testament kunt u er ook zorgen dat alleen uw erfgenamen uw nalatenschap ontvangen. Zouden zij gaan scheiden, dan hoeven zij uw vermogen niet te delen met hun ex-partners.

Stel uw vraag aan onze erfrecht planners

Waarom Erfrecht Planners?

✔ Persoonlijke aanpak

✔ Helder advies

✔ Experts in fiscaal erfrecht

✔ Vaste prijs, zonder verrassingen

✔ Alles in 1 keer goed gegereld